Udtalelser

Udtalelse (kvindelig patient 46 år)
“Dette hjælper mig ved tandlægebesøg
Jeg accepterer frygt, angst, og hvad der kommer op. I stedet for at lade det opsluge mig eller prøve at flygte fra det, så ser jeg på følelserne udefra / oppefra, omfavner dem som jeg ville omfavne mit barn med de følelser.

Eksponering. Øve, øve øve:

Jeg skal erfare, at jeg f.eks. kan komme ud af tandlægestolen. Det er ikke nok, at jeg ved det med hovedet. Kroppen skal have lov at mærke det.

Jeg tager ansvar:

Angsten går ikke bare væk. Det er et arbejde, kun jeg kan udføre i de trygge rammer og med stor støtte fra Rikka og hendes dejlige kolleger.”

Visualisering til afslappende musik hjælper mig inden mit tandlægebesøg.

Den bruger jeg, når jeg ligger i tandlægestolen. F.eks. er det en ørn, der flyver frit over et bjerglandskab, mens jeg får ordnet tænder.

Jeg flyder med.

Jeg prøver på forhånd ikke at have forventninger til, hvordan tandlægebesøget går. Eksempelvis om jeg græder eller ej. Bare være i det, tilstede, uden forventninger til mig selv.

Jeg husker at skelne mellem smerte og noget, der er ubehageligt. Der vil være noget, der er ubehageligt i tandlægestolen, men det er ikke det samme som smerte.

Jeg husker at række fingeren op, når jeg har brug for en pause. Det er mig, der styrer.

Ligeledes bevæger jeg jævnligt hænder og fødder, slapper af i kroppen, når jeg opdager, jeg spænder i den. Og tager nogle gode dybe vejrtrækninger gennem næsen, når Rikka eller Charlotte kan se, jeg glemmer det og husker mig på det.

Jeg anerkender, jeg er modig.

Jeg har taget det første skridt til at få sunde tænder.”